Oldalak

2018. augusztus 18., szombat

Természetes illó vagy kozmetikai illat??

Örök kérdés! És úgy gondolom, hogy egy picit ideje róla mesélnem! (pontosabban nem emlékszem, hogy erről írtam-e már, de fontosnak érzem)

Vannak ugye a természet által "készített" illóolajok. Vízgőz desztillációval, préseléssel és egyéb eljárásokkal nyerik ki növények virágjából, szárából, de akár gyantájából, rizómáiból. Ez ugye természetes! De sok esetben allergén is! Az, hogy nem vegyészek által kitalált képlet alapján készült, még nem jelenti azt, hogy sokkal egészségesebb lenne a használata! Sok ismerősöm van, aki a levendulára, a narancsra, és igen sok - az emberek 30% - érzékeny a fahéj illóolajára. Sőt van olyan is, aki a mézre nem, de pl a méhviaszra igen! Aztán ugye a természet nem egy állandó konstans tényező. Befolyásolja az illóolajok minőségét a napsütéses órák száma, az eső mennyisége, hogy mikor milyen napszakban szüretelik. kb pont úgy működik egy-egy szezon az illóolaj készítőknél, mint a borászatban. Két évben nem sikerül ugyanazt szüretelni. Ez persze nem jelenti azt, hogy egyik évben jobb másik évben rosszabb az illóolaj. De mindenképpen más. És persze ha jó forrásból szerzitek be, akkor 100% tisztaságú, nem pancsolt. (mert sajna ilyet is hall az ember) Az illóolajok között pedig ott vannak a prémium, többszörösen bevizsgált aromaterápiás illóolajok is. De ezekről majd írok egy külön bejegyzést. 

A serpenyő másik fele az illatolajok világa. Na itt aztán van katyvasz! Tele az összes piac mindenféle illatolajjal,  kicsi, occcssóó és maximum csak lakás illatosításra lenne szabad használni!!! Kozmetikumok közelébe nem kéne tenni! Sem szappanba, sem krémbe, SEMMIBE!!  A kozmetikai illatolajok totál más kategória! Rendelkeznek MSDS-el, IFRA tanúsítvánnyal, lehet róluk tudni, hogy milyen allergének vannak bennük,  sőt nyomon követhető, hogy ki forgalmazza. 
Igaz, hogy mesterségesen előállítottak, de jellemzően nem allergizálnak! Minőségük, illatuk standard - kivéve mikor a gyártó megújít egy-egy illatot, követve az IFRA legújabb előírásait, csökkentve az esetleges allergén összetevőket. 
Ezek az illatok - ha megfelelő mennyiségben használjuk a kozmetikai termékekben, akkor tartósak, nem illannak csak úgy el. Persze itt felmerül a kérdés, hogy ok, de honnan lehet tudni, hogy mennyi az annyi?? Nos pont erre vannak az IFRA bizonylatok. Pontosan meghatározzák, hogy milyen termékben mekkora %-ban tehetők, hogy minimalizálják az allergiás reakciókat. pl más-más mennyiség használható testápolóba, a szappanba, a parfümbe, stb. 
Ezért fontos, hogy olyan helyről vásároljátok, ahol, mint már fentebb is írtam tudjátok, követhetitek ezeket az infókat. 

Nem kell félni a mesterséges kozmetikai összetevőktől, - és itt nagyon fontos a jó minőség, és sokadszorra ismételten a kozmetikai minőség - mert sok esetben kevesebb velük a gond, mint a természetes alapanyagokkal.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése