Oldalak

2013. március 25., hétfő

CP, HP, CPOP?

Egy kis ízelítő a szappanfőzős boszorkányok nyelvéből! :-)
Tudomásom szerint minimum 4féle módon lehet szappant készíteni, melyről most mesélnék!

Nagyanyáink korában kondérban főzték évente egyszer az egész évben összegyűjtött avas zsírokból, faggyúkból, és minden a háztartásban fellelhető másra nem használható zsiradékokból. Ehhez hozzáadták a hamuból készült lúgot, kisózták,- ezáltal a felesleges lúgot semlegesítették, formába (leginkább nedves, tiszta konyharuhával, vászonnal  kibélelt asztalfiókjába) szedték. Megkeményedése után szeletelték, és aztán használták mosásra, fürdésre. 

Manapság a háziszappanoknak újra divatja lett. Talán most jutottak el a tudatosságra törekvő emberek, hogy elég volt a túl sok vegyi anyagból, amelyek eredetéről, összetevőjéről ugyan sokfélét lehet a neten fellelni, de hát a fene se tudja, hogy mi igaz belőle. 

A modern szappanfőzésnek 3 módját ismerem.
CP - azaz Cold process, - hideg eljárás. Ennek lényege, hogy a szappan alapanyagát képző zsiradékokat, olajokat 35-45Celsius fokra melegítjük, majd hasonló hőfokra melegített folyadékban feloldjuk a lúgot, összekeverjük, illatosítjuk, formába töltjük. Után jó alaposan bebugyoláljuk, hagyjuk, hogy a lúg elvégezze dolgát, elszappanosítsa az olajokat. Az így elkészült szappanoknak 4-6 hét érési idő kell, hogy az esetleges víz/folyadék felesleg elpárologjon.

HP- azaz Hot process - meleg eljárás. A lényege, hogy fenti eljárás végén, nem formába töltjük, hanem tovább melegítjük szappanalapanyagunkat. Tulajdonképpen rásegítünk hővel, hogy az elszappanosodási folyamat végbe menjen, és a felesleges víz/folyadék távozzon a masszából. Illatosítjuk, ezután formába kanalazzuk, hagyjuk kihűlni. Kecsketejes szappant nem célszerű ezzel a készítési móddal csinálni, mivel a kecske tejben levő cukor, elkaramellizálódik, csak sötét barna szín a végeredmény.   Elvileg akár már másnap is használható, de én eddig mindig vártam még így is két hetet, biztos ami biztos!

CPOP - Cold process, Oven process - hideg eljárás, sütéssel. Ez az igazi öszvér. Az eleje, mint a CP szappan, de után formába töltés után, még meg kell sütőben hőkezelni. Szépen elgélesíteni, majd lassan kihűteni. Ezzel szintén időt lehet megtakarítani, hiszen az így készült szappanoknak is elég 2 hét érési idő.

És akkor itt felmerülhetne, hogy akkor miért is jó a CPOP szappan? Hiszen sokkal hamarabb lehet használni a HP szappanokat! Ez így van, viszont a HP szappanokat nem lehet olyan egyszerűen dekorálni. A meleg eljárás során a folyadékfelesleg elpárolgása után a szappan egy elég "szilárd" alakot ölt, leginkább már csak tömbbe lehet kanalazni. Aki a szép szilikonformába öntött szappanok szerelmese, annak a CP szappan a megoldás, hiszen ennél az eljárásnál a legfolyékonyabb az alapmassza, jól lehet színezni, töltögetni, szépen kitölt minden kis rést a formában. És ha már ott a szilikonformába töltött massza, akkor már be lehet tenni  a sütőbe is 2 órára, - és nyerhetünk vele 2 hetet. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése