Oldalak

2019. augusztus 3., szombat

Szappankészítési alap

Most szeretnél először szappan készíteni? 
Szeretnél egy egyszerű jó receptet, ami tuti?
Szeretnéd tudni, hogy milyen eszközök kellenek? 

Nos megpróbálok neked segíteni. 
Anno mikor elkezdtem szappanozni, rengeteget olvastam. Teltek a napok, az éjszakák, - még szerencsére belefért - míg végigolvastam az akkori legjobb, és legtöbb ötletet adó fórumot. Nem volt még facebook, hogy azonnal valaki segítsen! Így megfogadva a többi szappanos tanácsát az alap negyedes recepttel kezdtem. 

Szappantrecept számláló melyet én használok: www.soapcalc.net

Ime a recept: 


Lefordítottam a lényeges részeket. Ahogy látod ez 500g olajmennyiségre szól. 
Összetevői: 
125g Kókusz olaj ( a 76 deg azt mutatja, hogy ekkora hőmérsékleten folyékony ez a fajta kókusz olaj. Ma Magyarországon az összes nem hidrogénezett kókuszolaj ez a fajta, Ha mégsem jön be a szappankészítés, nagyon jó vele főzni, sütni benne)
125g Pálma olaj ( ezen lehet vitatkozni, meg világot megváltani, de nem érdemes. Majd ha már magad írod a recepted, akkor kihagyhatod,mert már tudni fogod, hogy melyik olaj milyen hatással van a végeredményedre. De mivel kezdőként olvasol most, így ebből ne csináljunk feszkót. Lehet 250g-os kiszerelésben is venni, mely oly kevés, hogy nyugodtan beruházhatsz rá)
125g Olíva olaj (ez a pogácsa olaj a legolcsóbb, és persze nem a legjobb alapanyagok közé soroljuk, de most ez még lényegtelen)
125g Napraforgó olaj ( erre is a fentebb infó igaz, bármely bevásárló központban, vagy kisboltban beszerezhető)

70g NaOH  (Nátrium hidroxid egy nagyon veszélyes maró anyag, mely az olajokból szappant készít. Egyszerűen leírva ennyi! Kihagyhatatlan, nem elcserélhető összetevő! A receptszámláló által kiszámított mennyiséget mindig lefelé kerekítem, nem szoktam a tizedes grammokkal vesződni, mert így csak pár csepp olajjal több lesz az ápoló összetevő a végtermékbe. Veszélyes anyag, tényleg vigyázni kell vele, de erről még később is írok) Jobb oldalon X-el jelöltem! Speciális szappan alapanyag boltokban kapható, bevásárló központokban nincs! pl: NaOH
Kezdőként én a pikkelyes formájút ajánlanám, elsőre picit könnyebbnek tűnik vele bánni. Ha már lesz tapasztalatod, bátran kipróbálhatod majd a mikrogyöngyös változatát is, és eldöntheted, hogy számodra melyik a szimpatikusabb formája. 

195g Folyadék: bármi ami folyékony. Legolcsóbb és legegyszerűbb desztillált/ion cserélt vizet venni. Szintén bármelyik bevásárló központban beszerezhető, vagy akár benzinkúton. De mikor pici gyakorlatot szerzel lehet már majd kecsketej is, bármilyen gyógytea, főzet. Sima, forralatlan csapvíz nem jó, mert kemény. Jobb oldalon X-el jelöltem!

Opcionálisan beletehető még illó vagy kozmetikai illatanyag, és színező anyag. Nagyon sok félét lehet manapság már beszerezni. 

Igyekeztem egy olcsó, de biztos receptet összeállítani, hogy ha valamiért nem sikerül, ne legyen nagy érvágás.

Milyen eszközök kellenek?

Nos igen, ez egy érzékeny téma. Véleményem szerint érdemes beruházni egy külön botmixerre. Vagy akár a régit lecserélni egy újra, és ha még működő képes akkor befogni szappanozni. Ugyanis nem tudod úgy elmosni, hogy véletlenül egy pici szappanmassza nem maradjon benne. Hiába a mosogató gép, vagy bármi, nem jó keverni az élelmiszerekkel érintkezőt a szappanozóssal. Vagy ha beruházol egybe direkt csak a szappankészítés miatt, akkor érdemes fém keverő végűt venni. Sokkal tovább bírja, valamint ha beleszeretsz ebbe a fantasztikusan kreatív hobbiba, akkor előbb utóbb eljön a HP (meleg eljárás) szappanok ideje, melyet magas hőmérsékleten kell kevergetni, és a műanyag nem bírja sokáig. 

Lúgoldó edény lehet hőálló műanyagból, vagy rozsdamentes fémből. Egy lényeges, hogy magas falú legyen, biztonságosan, stabilan álljon. 

Keverő tálak, kancsók. Nos ezeknél nincs különösebb elvárás, csak annyi, hogy stabilan álljon a talpán. 

Amire még szükség van, szilikon spatulák, formák (amely szinte bármi lehet pl danette krémtúró doboza, járjatok nyitott szemmel a boltokban, de szilikon formák is) Ha nagyon bizonytalan vagy, akkor egy hőmérő is hasznos lehet. Bevallom nekem van, hogy a videókban meg tudjam mutatni, de saját szappan készítéseim során nem használtam. Még az elején sem. De ha ebben bízol, akkor ne spórolj rajta! 
Fontos még egy mérleg, de talán ez minden háztartásban fellelhető. Jó ha van otthon hozzá még egy tartalék elem is, hiszen, mint tudjuk Murphy bekavarhat, és tuti, hogy menet közben merül le. Szemre nem tudunk mérni a szappankészítésben, mert itt fontosak a súlyok, arányok. A kémia nem olyan, mint egy jófajta csirkepörkölt, ahol nincsenek pontosan grammra kimért alapanyagok, és fűszerek.  És akkor térjünk vissza a biztonsági kérdésekre. A nátrium hidroxid kiméréséhez, oldásához elengedhetetlen kellék a kesztyű, a szemüveg, kötény, zokni, - lehetőség szerint hosszú nadrág, zárt cipő. Nem játék, mert nem csak rögtön okoz égést, de még napokon át oldhatja a bőr mélyebb rétegeit. Csúnya hegeket okozhat.

Azt hiszem ez így is jó hosszú bejegyzés lett, a hogyan is lesz ebből szappan, a következő bejegyzésben fogom elmesélni.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése