Oldalak

2019. augusztus 11., vasárnap

Szappan készítés alap 2.

Mint ahogy az előző bejegyzésben ígértem most a "hogyan is lesz ebből a 6 (opcionálisan 7-8) összetevőből szappan" című rész következik. Ez a leírás CP (Cold Process) szappanról szól, azaz a hideg eljárással készültről. A kémiát most nem mesélem el, a lényeg az, hogy az olajokból szappansó lesz, ami maga a szappan. Egyszerűen anno úgy magyarázta valaki, hogy minden egyes lúg molekula fiú kézen fog egy zsír molekula lányt, és táncba mennek. A facér lúg fiúk maradnak az nem jó, hiszen akkor a bőrünknek nem lesz jó a szappan, nagyon fogja szárítani. Ha facér zsír lány molekulák maradnak, az jó lesz, de itt is vigyázni kell az arányokra, mert azért a túl sok, már nem tisztít, viszont fürdés után zsíros marad a bőrünk. A lényeg a egyensúly. Ezért is hasznosak a szappankalkulátorok, mert ott %-osan be tudjátok állítani, hogy mennyi SF (Super Fat), azaz túlzsírozás legyen a szappanban. A standard százalék a 5% de van aki ennél pár %-al magasabbal szereti a szappanját. Sőt ugye van egy 30%-os recept is, a tiszta kókuszszappan. 

Na akkor csapjunk bele!

1., Írd ki, nyomtasd ki a receptet, mely alapján dolgozni fogsz. Remélhetőleg bevásároltál hozzá és minden alapanyagot bevetésre készen áll.
2., Pakolj el a munka felületről. Én szeretem letakarni papírral, mert akkor a végén megspórolom a takarítást. 
3., Készítsd ki az alapanyagokat, és ellenőrizd, hogy minden amivel dolgozni szeretnél kéznél van-e. Légyszi ellenőrizd le, hogy valóban Nátrium hidroxidot készítettél-e oda! Tudom, túl aprólékosnak tűnik a leírásom, de hidd el, az első szappannál úgy izgul az ember, hogy néha kimarad ez az. Igyekszem segíteni a sok ellenőrzési ponttal. 
4., Készíts elő az eszközöket. Tiszta-e mind, ha összeszerelhető ládád van, ellenőrizd, hogy  minden csavarja meg van-e húzva. (én egyszer jártam úgy, hogy nem figyeltem erre, Te ne kövesd el ezt a hibát!) Működik-e a botmixer, működik-e a mérleg? 
5., Vedd fel a gumikesztyűt, szemüveget, kötényt. Mérj ki minden alapanyagot. A zsírokat, olajokat egy rozsdamentes lábosba amiben össze is tudod melegíteni.  A folyadék alapot az előző fejezetben már leírt magas falú műanyag, vagy rozsdamentes edénybe, a Nátrium hidroxidot egy másik tálkába. Figyelj rá, hogy a tálka teljesen száraz legyen.  Legyen kéznél száraz tiszta papírtörlő!
6., Melegítsd össze az olajokat. Nem kell nagyon, épp csak annyira, hogy a szilárd zsírok olvadjanak fel. Vedd le a tűzhelyről, öntsd át a keverő tálba, amiben majd elegyíted a lúgoldattal. 
7., Nyisd ki az ablakot, vagy indítsd el a szagelszívót, és most már tényleg vedd fel a védő szemüveget is.  (Amennyiben szemüveges vagy, mint én, már nem kell rá másik szemüveg. Egy a lényeg, hogy a szemed védve legyen - erre ugye a normál látó szemüveg is jó) Állítsd a lúgoldó edényed egy olyan lábosba, aminek magas a fala, és legalább addig tudod hideg vízzel feltölteni, mint amennyi víz van a lúgoldó edényedbe. Tehát stabilan áll, nem billen fel. Többet ne tölts bele, mert akkor úszni fog a vízen a lúgoldó edény. Apránként adagold a lúgot a folyadékba, (szerintem elsőre a desztillált víz a legjobb választás, elsőre ne kecsketejjel próbálkozz),  kevergesd lassan óvatosan. Meglátod, hogy a vízzel való érintkezése után a lúg hőt termel (aká r 95C fok is lehet), és büdös maró szaga van. Ne hajolj fölé, igyekezz nem belélegezni. Ezért is ajánlottam, hogy nyiss ablakot! Olvaszd fel apránként az összes NaOH-t.  Mikor a kimért mennyiségű lúg belekerült a desztillált vízbe, feloldódott, cseréld ki a lábosban az addigra átlangyosodott hűtővizet hidegre, hogy tovább hűtse az oldatod. Persze beállíthatod a mosogatódba is és hűtheted ott is, de így kevesebb víz kell hozzá. 
9., Ellenőrizd, hogy az olajok is, és a lúgoldat is hasonló hőmérsékletűek legyenek. Én szeretek 30 celsius fok körül dolgozni, akkor van idő színezni, mintázni. 40 celsius fok fölé ne menj, inkább még hűtsd az olajokat, és a lúgoldatot is kicsit. 
8., Most jött el tulajdonképpen a szappankészítés ideje. Ellenőrizd, hogy a kívánt illatot kimérted, odakészítetted. 
9., Tedd bele a botmixered az olajkeverékbe, picit mozgasd meg, hogy a fejével bevitt légbuborékok ki tudjanak jönni. 
10., Lassan csorgasd bele a lúgoldatot a zsírkeverékbe, úgy hogy közben kevergeted a botmixereddel, de még nem kapcsolod be a botmixert.
11., Most jön az a pont, hogy lassan mozgatva körbe körbe, mint ha kevergetnéd az elegyet, bekapcsolhatod a botmixered alacsonyabb fokozaton. Látni fogod, ahogy a lúg fiúk, táncba viszik az olajlányokat. :-D Szépen kialakul egy krémes, vanília sodó állagú szappanmassza. Ha elérted, hogy homogén, egynemű tedd bele az illatot melyet ugye már az elején kimértél, és odakészítettél. Keverj rajta még a botmixerrel, de már se sokat. Ne sűrűsítsd a híg pudingnál sűrűbbre, mert nem fogod tudni szépen kiönteni, nem lesz szép sima a felülete. Ha színezni is szeretnéd, itt jön az a pont, hogy öntsd ki további keverőedényekbe, színezd, majd a kívánt minta szerint öntsd formákba. Ez opcionális, első szappannál egyenlőre még elég az illat is bőven elég. Ebben a videóban : CP szappan keverése meg is tudod nézni, hogy milyen állagú a szappanmassza. Bár itt már színezem és swirl technika is van benne, első szappannál ezt nyugodtan hagyd figyelmen kívül. Első öntésemnél nekem szinte reszketett kezem lábam annyira izgultam, nekem eszem ágában nem volt túl spilázni a dolgot, örültem, hogy sikerült. De ha van kedved akár úgy is készítheted, ahogy a videóban megmutattam. 
12., Öntsd formákba, az elkészült szappanod. Figyelj oda, mert a friss szappanmassza mar, és csúszik. Lassan öntsd, és soha ne magad felé, ha esetleg felfröccsen nehogy rád menjen. 
13., Attól függően, hogy hány fokban dolgozol, tél van-e vagy nyár  (mert ugyan ezt a bejegyzést én augusztus közepén kb 28 fokban írom, lehet, hogy Te majd télen fogod olvasni) érdemes lefóliázni, és bugyolálni. De figyelni is kell - néha kukucskálj a törölközők, vagy takaró alá, hogy mi a helyzet. Ha azt látod, hogy a közepe felé a formában púposodik, esetleg annyira, hogy már meg is repedt, akkor takard ki és figyeld tovább. Ha szépen visszasimul, vagy ha nem is, de már nem emelkedik, nincs más dolgod, hogy hagyd még tovább békén, már ne takard vissza. Ha úgy látod, hogy még tovább emelkedik, akkor irány egy hideg hely. Ez ugye évszak függő. Lehet a hűtő, de akár lehet az erkély, vagy egy szélesebb stabil ablak párkány. Ha kicsit kihűlt akkor tárold tovább szoba hőmérsékleten. Az öntéstől számított 24, de jobb, - és tudom, hogy nehezebb - de várj 48 órát míg kiszeded a formákból. Ha tömbbe öntötted, most szeleteld fel, olyan vastag szeletekre ahogy szeretnéd Te is kézbe fogni. (na meg persze ahogy sikerül) 
14. Tedd jól szellőző helyre, ha tudsz szerezz cipős dobozokat, abban jól ellesznek a következő hetekben. Minimum 4 hét, de minél tovább érik egy szappan annál jobb lesz! 
15., Mosogatás, rom eltakarítás. Ha meg tudod oldani, hogy gyerek, kutya, macska biztos helyre tedd a használt szappanos eszközöket, akkor inkább hagyd későbbre a mosogatást. Könnyebb, ha nem a friss masszát kell elmosogatnod és az eszközökön is végbe megy az elszappanosodási folyamat. 
16., Tiszteld az idődet, hogy szánsz erre a hobbyra időt!! Ne kapkodj, tervezz, készülj! A kapkodásnak nincs jó vége, abból kudarc vagy baleset lesz. Tiszteld az alapanyagokat, hogy foglalkozol velük, és tudod, hogy mit miért teszel bele.  Ne félj kérdezni! Ma már nagyon sok fb csoport van, ahol szívesen segítenek, ha bármi kérdésed van. Nekünk is van: Pipere szappan és kence  Rossz kérdés nincs, csak az amelyiket nem teszik fel! Remélem nem ijesztettelek el, mert nem az  volt a szándékom. Igyekeztem úgy lépésről lépésre végig vezetni rajta téged, hogy merj belekezdeni. A sokadik szappannál ezek a lépések már rutinból mennek majd! Sok sikert, sok szép és jó szappant kívánunk Neked! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése