Oldalak

2020. április 26., vasárnap

Elba szappan

Van az úgy, hogy ha akad egy kis idő, gyorsan öntsünk szappant. Nézzük meg, mi van hozzá itthon, és uccu. Na egy ilyen pillanatban született meg Elba szappan is. S, hogy mit takar az a Elba? Nos szofisztikáltan nem tudom leírni: Elbaszott, avagy elrontott, de akkor ugye Elro lenne. :-) 
Nem tudom, hogy miért nem lett jó!? De tényleg! Valahogy nem passzolok össze az olíva olajjal, régóta tudom, de nem sejtettem! Ebbe extraszűz oliva került, így a kész szappan színe sem olyan lett, mint vágytam, és bár nem különösebben látszott, de másnap egyértelművé vált, hogy nem sikerült. No sebaj, szoktam mondani szappant nem dobunk ki, hajrá reszelés! Puha volt, olajos volt, folyt belőle valami, fel sem merült, hogy maradhat. Elővettem a crock-potot, alias lassúfözőt, és már izzott is. Pici desztvíz, illat, pici glicerinben diszpergált TiO2 és szín. Mutatom a fázis képeket:

Ime a rontott szappan. Láthatóan üregek vannak, és ha megnézitek ott a papírtörlő alatta elázott.


Ez már a reszelt állapot, simán a reszelő nagy lyukán áttoltam, pár perces "meló" volt. 


Itt már jól kenhető volt a massza, megkapta az illatot is. 


Kivettem a masszából egy keveset, és EazyColor Neon Amethyst szappanszínezővel - melyet egy pindurka mandula olajban elkevertem- megszíneztem. Ott van valahol a tömbbe keverve. Elkészítési ideje, kb 1 óra volt, de pontosan nem tudom, nem néztem. 

És a mentett, kész szappan. 

Nem életem szappanja, de megmentődött. Az illata lila orgona. Most várakozik, a plusz beledolgozott folyadéktól még puha, de idővel majd kiszárad. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése