Oldalak

2023. április 25., kedd

A nagy kanóc titkok





 A gyertya készítésénél mindig az egyik kulcs kérdés, " és mekkora, és milyen?" kanócot használjak!

Most akkor lerántom a nagy titokról a leplet! Amekkorát szeretnél! Jah vagy nem is! 

A legfontosabb már a viasz választásánál eldől! Tégelyes, vagy önállóan álló gyertyát készítesz? Az, hogy a tégely fém, üveg, kerámia nem befolyásoló tényező, - ezek mind tégelyes gyertyák.Itt a lényeg, hogy égés során a beletett viasz, szépen lassan elfogy, elég, elpárolog, felszabadítva a beletett illatanyagot, mely a hő által elillan, és ezáltal illatosítja a szobát.  Tehetsz bele parafint, szóját, kókuszt, illetve ezek keverékét is. Szójából jelenleg a C3 - as, melyet bármely előbb felsorolt cseberbe tehetsz. A kanóc méretét, mindig a tartó forma méretéhez igazítjuk. A viaszolt kanócok több átmérőben kaphatóak, mely egyben a tégely átmérőjét is megjelölik. A hosszúságát, pedig a tégely, befőttes üveg magasságához igazítva le tudjátok vágni. És, hogy milyen ha jó kanócot választasz? 


Ahogy látod elfogyott a viasz, illetve a kanóc a tartó aljáig leégett. Az a vékonyka viaszlapot, meg egy pilllanat alatt ki lehet szedni, s akkor újra tölthetsz viaszt a tégelyedbe. 

A másik verzió, mikor pillar, azaz szabadon álló gyertyát öntesz! Ez is lehet forma gyertya, vagy lehet henger. Vehetsz hozzá szilikonformát, vagy elég egy egyszerű cső. Itt sem igazán szab határt a fantáziádnak szinte semmi. De ebben az esetben nagyon  észnél kell lenni! Ugye az úgy szép, ha a külső pereme megmarad, akár mint egy tégely, és a belseje szépen elfogy, a láng fénye pedig átvilágít a viasz falán. Ilyenkor mindig egy-két számmal vékonyabb kanóc a jó választás. Ezzel biztosítod hogy kisebb körben olvad a viasz mint maga a gyertya test. Ebben az esetben azért mikor meggyújtod a gyertyát érdemes alá tenni egy tálat, vagy bármit, ami ha mégis beborul a hőtől a tömb oldala, és kicsordul a viasz, felfogja. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése