Oldalak

2021. január 30., szombat

Vegyes lúgozás metodikája, recept, leírás

 Most akkor beszéljünk egy konkrét recept kapcsán, hogyan is készül a vegyes lúgozású pipere szappan. 

Persze, ugye ahogy azt már tőlem megszokhattátok, szeretem feszegetni a határokat. Így kitaláltam, hogy mi lenne, ha 50% kókusz, és 50% finomítatlan shea vaj lenne az első ilyen 90-10%-os receptem. Nah, jó az megvan, hogy a kalkulátor szerint totál gáz! Bőr sem marad meg rajtad? What??? Na ez a nekem való kihívás! :-)

Elkészítési módja semmiben nem más, mint egy egyszerű CP szappan. A két fajta zsírt kimértem, felolvasztottam, és kitettem kicsit hűlni. Utána kimértem a két fajta lúgot, előkészítettem a selymet, és a laktátot. Kimértem a szoba hőmérsékletű desztillált vízből a recept szerinti mennyiséget, majd feloldottam benne a NaOH-t. Ez kb másodpercek alatt lezajlott. Ekkor, mivel a lúgoldat nagyon forró volt, picit hideg vizes edénybe állítottam a lúgoldó edényt. De nem sok időre, épp csak, hogy kissé lecsillapítsam a kémiai folyamat hőtermelését. Eztán beletettem a KOH-ot, és folyamatos kevergetés mellett ezt is feloldottam. Ennek egy picit több idő kell, és azért sem jó teljesen visszahűteni a lúgoldatot, mert akkor még lassabban fog ez fel oldódni. Szóval értitek a nátronlúgos oldatban oldjuk a kálilúgot. És már kész is a vegyes lúgoldatunk. Mikor úgy láttam, hogy a lúgok szépen feloldódtak, akkor került bele a selyem, és a laktát. Félretettem, időnként átkevertem, hogy a selyem fehérjéi is feloldódjanak. (itt jegyezném meg, hogy a sima forró vízben a selyem nem oldódik - ahoz lúg is kell) Amint feloldódott a selyem, már tettem is hűteni az egész folyadékot, mert még mindig meleg volt. 

És innentől semmi változás nincs. Elővettem a visszahűlt zsírokat, beleöntöttem óvatosan a lúgoldatot, botmixerrel átkevertem, és már kész is volt a szappanmassza. Nem gyorsult, nem okozott semmilyen extra meglepetést, vagyis inkább, hogy de! Pont azzal, hogy semmi gond nem volt. Mivel ezt illat és színezék mentesen terveztem, így más teendő már nem is volt, csak formába önteni, picit megmintázni a tetejét, és várni, hogy milyen is lesz a végeredmény. Nagyon krémes, kissé másabb már ekkor a textúrája a masszának.  Izgultam, hiszen minden új fajta ötlet, technika, ismeretlen terep, és járatlan út. Mikor ezt a bejegyzést írom, már 2 ilyen szappant is készítettem, és már színeztem, illatosítottam. De róluk majd később. Tömbbe öntés után:

Másnap reggel felvágtam, és megállapítottam, hogy tetszik az állaga, kemény, jó tapintású. 

Felvágás után: 


Az élet úgy hozta, hogy 1 hét pihenő után már el is kezdtem használni. Mint ahogy az előző posztban is említettem nagyon krémes, vastagabb habja van, mint egy szimpla NaOH-val készült pipere szappannak. Többszöri használat után, is helyén bőröm, nem viszket, semmi problémát nem tapasztaltam. Most eltettem pihenni, és már alig több, mint 2 hét pihenő idő múlva, megint előveszem, megint kipróbálom, érzek-e rajta változást? Jah és, hogy Ti is meg tudjátok csinálni, íme a receptje:


Jah és bármilyen kedvenc recepteteket könnyen át lehet számolni ilyen vegyes lúgozásúra, csak kérlek használjatok receptszámlálót! Erre kiváló: hosszuhomlok szappan számlálója, mert könnyű benne beállítani a vegyes lúgozást. Kijelöltem sárgával a fontos részeket ebben a receptben. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése