Oldalak

2012. augusztus 15., szerda

Mosógél 2.

Hogy miért is térek rá vissza? Mert az én drága jó Uram mondta, hogy meséljem el, hogy miért is "vágtam bele a fejszém"! Az egész történet gyökere januárra vezethető vissza, amikor is lecseréltük a réginek ugyan nem mondható, ám teljesen elromlott mosógépünk. Lett egy új, csili, vili. Energia osztálya A+, kevés víz fogyasztás. Ráadásul bűbájosan csilingel ha végzett feladatával. DE és itt jött el a bökkenő rész. Az energiatakarékos vízfogyasztás egyfelől remek, másfelől viszont a mosott ruhákat nem öblítette ki annyira, mint az előző gépünk. Először csak viszketni kezdett emberem bőre, majd kiütések is lettek rajta. Nem tudtuk hova tenni, kerestük az okát. Nem váltottam mosószert, nem vettem öblítőt,- szóval látszólag minden változatlan volt, kivéve az új mosógépet. Egészen addig, míg végignéztem egy mosást. Mint a moziban, még szerencse, hogy elöltöltős a gép, mivel ehhez ragaszkodom már évek óta. És akkor láttam meg, hogy a végső centrifugálásnál habos a víz. Minden mosás után kellett egy plusz öblítő programot csinálni, és akkor lett annyira kiöblített a ruha, mint a nem víztakarékos géppel. Amint elkezdtem duplán öblíteni, elmúlt minden bőrnyavaja. Se viszketés, se kiütések. Viszont mire megtaláltam a probléma megoldását találtam rá a már oly sokszor emlegetett fórumra, és az ottani boszikra. Tőlük kaptam a mosógél receptjét. Mint már említettem ebben semmi káros, bőr irritáló összetevő nincs.

És akkor itt egy kicsit el is kalandozhatunk. Mi mindent kapunk a bolti kozmetikumokban? Előre szólok, hogy horror, és nagyon hosszú a lista.
Kezemben egy igen kedvelt magyarországi márka, melynek van papák részére is kialakított tagja. Ezt használja az én drága Uram, mert, hogy olyan finom illata van. (valóban jó erős, fürdés után is sokáig érezhető)

Összetevői: (természetesen jó apró betűvel feltüntetve)
Aqua. talán ezzel nincs semmi gond
Sodium Laureth Sulfate :a Sodium lauryl sulfat alkoholos formája. Ez valamivel kevésbe ingerlő, mint a Sodium lauryl sulfat, de súlyos kiszáradást idézhet elő. Samponokban és tisztítószerekben más összetevőkkel való reakcióba lépésekor esély van arra, hogy rákkeltő nitrátok és dioxinek képződjenek. Már egyszeri samponos kezeléssel nagy nitrát mennyiséget juttathat a véráramba. Ha más anyagokkal kombinálják, akkor a SLES és az ALES nitrozaminokat hozhat létre, amik potenciálisan rák keltőek. Gyakran leplezik részben természetes kozmetikumokban olyan elnevezéssel, hogy "kókuszdióból származik".
Lásd Anionic Surfactants, ethoxylated surfactants, és Nitrosating agents
A biztonsági adatlapról:
Figyelem! Bőr és szemirritációt okoz! Kerülje, hogy szembe, bőrre és ruhára kerüljön. A közepes és erős szemirritatív osztályba lett besorolva. 

Gliceryn: Színtelen, szagtalan, viszkózus anyag, melyet széles körben alkalmaznak. Íze édeskés, enyhén mérgező.
Sodium Chloride: Közönséges nevén só. A kozmetikai iparban a sót térfogatnövelő, maszkoló (a nem kívánt anyagok semlegesítése), sűrűség szabályozó segédanyagként használják.
Parfum: - háát erről ennyit
Cocamide MEA: Allergiát és bőrgyulladást válthat ki, nem kellene, ezeket az anyagokat alkalmazni a légút környékén használatos termékekben. 
Citrus Aurantium Dulcis Juice: elvileg ezt bió termékekben is használják, pontos fordítását nem találtam meg.
Bisabolol: Kamillából kivonható vagy mesterségesen előállítható anyag. Kiváló gyulladáscsökkentő, bőrnyugtató
Biotin: A biotin vízben oldódó vitamin, legalább ennyire elterjed elnevezése a H-vitamin is. Érdekessége, hogy molekulája ként tartalmaz. A szervezetben leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel. Tulajdonképpen ez a vitamin is termelődik a bélflórában, ezért szükséges mennyiségét és hiányállapotát nehéz meghatározni.
Isopropyl Palmitate: Pálmaolajból előállított bőrpuhító (emollient) és sűrítő anyag. Pattanásokra hajlamos bőrűeknek jobb kerülni, mert potenciális pórus eltömítő.
Guar Hydroxypropyltrimonium Cholide: guárgumiból származó összetevő, ami a samponok gyakori összetevője. Hajkondícionáló, bőrkondícionáló és sűrűség szabályozó anyag.
Polygrucuronic Acid:  ezt nem találtam meg
Cocamidopropyl betain: A természetesnek kikiáltott termékek gyakori összetevője. Egészségkárosító nitrozaminokkal szennyezett, allergiát okozhat. Rákot okozó összetevőket tartalmazhat, amelyek komolyan veszélyeztetik az egészséget.
Lactic Acid: Tejsav, mely előállítható a tejből, bár a kozmetikumokban leginkább mesterségesen előállított tejsavat használnak. Az AHA-savak csoportjába tartozik, a bőr legfelső rétegére hámlasztó hatása van. Mint kémiai hámlasztó, a glikolsavnál kevésbé népszerű és hatékony, mivel nagyobb molekulája miatt nehezebben szívódik a bőrbe. Hámlasztó tulajdonsága mellett a tejsav remek hidratáló is.
Propylene Glycol:  A propylén glikol (PG) petróleum származék. Áthatol a bőrön és gyengítheti a protein és sejt szerkezetet. Általában gyógynövényekből kivonatok nyerésére használják. Hozzájárulhat ahhoz, hogy más kemikáliák a bőr mélyebb rétegeibe bejuthassanak, és ezzel könnyebben a vérbe juthatnak. Az iparban fagyálló szerként alkalmazzák. A PG elég erős ahhoz is, hogy eltávolítsa a hajókra tapadó kagylókat. Az EPA olyan mérgezőnek tartja a PG-t, hogy a dolgozókat védőkesztyű, védőruha és szemüveg hordására kötelezi, valamint, hogy minden PG oldattól szabaduljanak meg oly módon, hogy ássák el a földbe. Mivel a PG gyorsan áthatol a bőrön, az EPA óv a bőrkontaktustól, hogy ez által megelőzhetőek legyenek az olyan következmények, mint az agy, máj és vese rendellenességek. Viszont nincs figyelmeztető címke olyan termékeken, mint a dezodorok, amikben a koncentráció nagyobb, mint a legtöbb ipari alkalmazásban.
A biztonsági adatlapról:
Egészségre veszélyes akuttan és krónikusan.
Belégzés: légzőszervi és torok irritációt okozhat, központi idegrendszer depressziót, vér és vese rendellenességet. Okozhat szemrezgést és lymphocitózist.
Bőr: irritáció, bőrgyulladás, abszorpció.
Szemek: irritáció, kötőhártya gyulladás.
Lenyelve: tüdő ödéma, agykárosodás, hypoglykémia, véredényen belüli hemolízis. Halált okozhat. 

PEG 40 Hydrogenated Castrol Oil: Ricinusolajból előállított felületaktív anyag és emulgeálószer.
Glycol Distearate: Leggyakrabban samponokban és lemosókban található emulgeálószer, emollient, átlátszatlanná tevő és sűrűség szabályozó segédanyag.
Trideceth 9: nem találtam leírását
Laureth 4: Lauryl alkoholból előállított emulgeálószer, felületaktív anyag.
Acrylates Copolimer:Felületi hártya képző, elektromos töltődést megakadályozó, a krémeket homogénné tevő segédanyag.
PPG 12:  nem találtam leírást
Sodium Hydroxide: Nátrium hidroxid (marólúg, lúgkő). Vízben oldva erősen lúgos oldatot képez. A kozmetikai iparban kis mennyiségben arra használják, hogy szabályozzák vele a krémek ph értékét (bizonyos hatóanyagok csak bizonyos ph tartományban aktívak, ilyenek pl. az AHA és BHA). Bőr és szem irritációt válthat ki. Ha kozmetikai termékben alkalmazzák, akkor a címkén fel kell tüntetni: 'gyermekek elől tartsd távol'.
Citric Acid: Citromsav, melyet elsősorban a krémek pH-értékének a szabályozására használnak (hogy ne legynek túl lúgosak). Természetes tartósítószer is egyben. Az élelmiszeriparban is használt ízesítőként (savanykás ízű).
Sodium benzoate:a kozmetikai termékekben, ugyanúgy az élelmiszerekben is egy tartósítószer. 
Phenoxyethanol: tartósítószer, a késztermékben 1% lehet. Bőr és szem irritációt, valamint allergiát okozhat. 
Potassium Sorbate: Élelmiszerekben (E202) és kozmetikumokban egyaránt használt tartósítószer. Önmagában viszonylag gyenge a baktériumok elleni hatása, így szinte mindig más tartósítószerekkel kombinálva használják.
Butylphenyl Methylpropional: Mesterséges illatanyag. Potenciális bőrirritáló.
Limonene: Természetes illatosító anyagok keveréke (citrusolaj (d-limonene) és fenyőfa vagy mentol (l-limonene) ). A kutatások ellentmondóak azzal kapcsolatban, hogy rákellenes vagy éppen hogy rákot okozó anyag szájon át bevéve. A bőrön alkalmazva allergiát (contact dermatitis) okozhat az arra hajlamosaknál, így jobb kerülni, csaknem az összetevőlista utolsó helyeinek egyikén áll.
Linalool: Levendulából kivont illatosító anyag. Potenciális bőrirritáló és allergén a levegővel érintkezve. Egy 2004-es kutatás szerint pedig sejtmérgező hatású lehet, bár nincs olyan tanulmány, ami in vivo (emberen végzett kísérlet) is megerősítené ezt. Forrás: cosmeticscop
CI 15985: (narancssárga FCF, E110) mesterséges narancssárga színezék. Az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthat ki.
 CI 16255: Szintetikus azoszínezék. Intoleranciát válthat ki szalicilát-érzékeny emberekben. . Ezen felül hisztamin felszabadító, ezért fokozhatja az asztma tüneteit. Benzoátokkal keverve hiperaktivitást válthat ki gyermekeknél. 
CI 47005 : Sárga szinező. Egészségügyi hatások: asztma, kiütések, hiperaktivitás. Aszpirinre érzékeny személyeknek nem szabad ilyen szinezéket enni, fogyasztani. FD&C yellow 10 és E104 néven is ismert, a CI 47005 egy kátrányszinezék, és tartalmazhat szennyeződéseket, amelyek rákkltetőek és neurotoxikusak.
Betiltották Ausztráliában és Norvégiában. 


Hát erről ennyit! Szerintem érdemes rajta elgondolkodni!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése