Oldalak

2012. szeptember 6., csütörtök

Levendulás és rózsaszín agyagos szappanok

5. 6. Meleg eljárásos szappankák

készültek nálam mostanában. Ennek a készítési módnak előnye, hogy nem kell 4-6 hetet pihentetni a szappanokat, hanem szinte másnaptól használhatóak. Én azért várok velük 4 hetet így is, mert úgy gondolom, hogy a pihenési, érési idő csak jót tesz nekik.
Az első egy egyszerű levendula illóolajjal illatosított, minden látványos extrától mentes szappan. Természetesen a belbecsre ez nem vonatkozik. A szokásos shea vaj + kakaó vaj, az extra kényeztetést szolgáló kombó nem maradhatott ki belőle. Tartalmaz még oliva olajat, kókusz olajat, pálma olajat, szőlőmagolajat,  és ricinus olajat.




Mi is az a kókusz olaj? Szokták zsírként, vajként is emlegetni, hiszen szilárdulási hőfoka 24 Celsius fok körül van. Ennek az olajnak 92%-a telített zsírsav. Ez azért fontos, mert igen nagy hőmérsékletre is felhevíthetjük úgy, hogy ne oxidálódjon, így nem képződnek sejtkárosító szabad gyökök. Ugyanakkor azt is fontos megjegyezni, hogy transz-zsírokat sem tartalmaz, melyek rákkeltő és érelmeszesedést okozó hatással rendelkeznek.
A ráncok legfőbb okai a szabad gyökök. Ezek folyamatosan termelődnek a szervezetünkben, azonban a kókuszzsírral csökkenthető és szabályozható a mennyiségük. Ennek az oka szintén nem más, mint a kókuszolaj magas antioxidáns tartalma. A kókuszolaj telített zsírjai ellenállnak a szabadgyök-képződésnek, így nyugodtan kenhetjük a bőrünkre is.
A közepes hosszúságú szénláncoknak köszönhető a kókuszolaj baktérium- és gombaölő hatása. Az történik, hogy ezek a zsírsavak szétmarják a kórokozók sejtfalát, így utat nyitnak az antioxidánsok számára. Tehát úgy működik, mint egy arctisztító tonik, mely belülről és kívülről is megtisztítja a bőrt.

Aztán készült még egy látványosabb szappan is. Összetevői:  oliva olaj, kókusz olaj, pálma olaj, szőlőmagolaj,  ricinus olaj, rózsaszín agyag, geránium illó és a szokásos SF. (shea vaj + kakaó vaj) A rózsaszín agyagtól ez megint egy nőcis szappan lett.

Előbb utóbb megígérem csinálok már egy pasis szappant is! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése